Jean-Paul Colin ontdekt graf Rev. John Bransby!

Geweldig nieuws: Jean-Paul heeft augustus 2018 het graf van Rev. John Bransby ontdekt! Het lag al meer dan anderhalve eeuw onopgemerkt op Hardwick Road Cemetery in King’s Lynn, Norfolk, wat tamelijk verwonderlijk is want het grafschrift heeft de tand des tijd uitstekend doorstaan.

Eerwaarde Bransby was het schoolhoofd van The Manor House School te Stoke Newington, Londen. Een van zijn leerlingen was niemand minder dan Edgar Allan Poe, die in 1817 op deze school werd ingeschreven en in 1820 terugkeerde naar zijn geboorteland Amerika. Bransby zou zich Poe altijd blijven herinneren als een intelligente maar ook koppige en verwende jongen. Poe zelf schilderde Bransby af als een oude, norse man, wat we duidelijk terugzien in ‘William Wilson’, waarin Bransby een van de personages is. Poe schreef dit semi-autobiografische ‘dubbelganger’-verhaal pas in 1839, zo’n twintig jaar nadat hij de school als 11-jarige jongen had verlaten. Bransby, neef van de hooggewaardeerde chirurg en anatoom Sir Astley Paston Cooper, verliet Stoke Newington in 1825 omdat hij een functie had aanvaard als schoolhoofd van de Grammar School te King’s Lynn, Norfolk. In 1850 ging hij met pensioen en nog eens zeven jaar later liet hij het leven. Hij overleed op 5 maart 1857 en werd begraven op Hardwick Road Cemetery. Zijn vrouw volgde hem niet veel later en overleed op 11 december 1858. Ze werd bijgezet in het graf van haar man.

Of en in welke mate het graf daarna door familie werd onderhouden valt niet meer na te gaan. Het lijkt er in ieder geval sterk op dat het in de loop der tijd in de vergetelheid is geraakt. De medewerkers van Hardwick Road bleken niet bekend met de historie van het graf. Bransby kwam weliswaar in hun analen voor maar zijn band met Poe stond nergens gedocumenteerd. Het graf was dan ook niet opgenomen in hun rondleiding.

Jean-Paul is een bewonderaar van Poe, in wiens geest hij voortdurend kruipt tijdens het schrijven van gothic horror. Januari 2017 richtte hij de website EdgarAllanPoe.nl op. Aan de basis van deze website staat zijn enorme Poe-collectie, een gigantische verzameling aan Nederlandse en Vlaamse Poe-uitgaven op divers gebied. De ontdekking van Bransby’s graf is van groot belang voor Poe-historici en verdient zonder meer voortzetting.

Klik hier voor het filmpje op YouTube.