Nieuws

About Books van uitgeverij Zilverspoor is een wekelijkse stream over boeken en schrijven. In seizoen 4, aflevering 12, was Jean-Paul te gast. Hij werd geïnterviewd over zijn passie voor Edgar Allan Poe en over de allereerste editie van de Dupin Award.

Jean-Paul verzamelt al jaren alles over Poe en is oprichter van de website EdgarAllanPoe.nl. Tijdens de uitzending van About Books leggen presentators, Cocky van Dijk, Django Mathijsen en Mathias Maho hem hierover tal van vragen voor. Een ander onderwerp dat ter sprake komt, is de Dupin Award. Momenteel loopt er een schrijfwedstrijd voor korte detectiveverhalen met als deadline 31 augustus. Deze wedstrijd is in het leven geroepen door EdgarAllanPoe.nl en wordt in samenwerking met Centre Céramique georganiseerd. De winnaar ontvangt 500 euro en de allereerste Dupin Award, vernoemd naar C. Auguste Dupin, privé-detective in een drietal verhalen van Edgar Allan Poe.

Voorwaarde is dat het verhaal zich afspeelt binnen de muren van Centre Céramique, een iconisch gebouw te Maastricht, waar op 22 september de Gouden Strop Thrillertour wordt gehouden. Deze locatie loont zich uitstekend als decor voor een thriller- of detectiveverhaal. Het uit vele verdiepingen bestaande gebouw herbergt onder andere een Maastricht Museum, muziekschool, bibliotheek, koffiebar en groot archief. Tal van misdrijven zijn er in te passen. Andere voorwaarde is dat het verhaal een speurder/detective heeft. Verhalen moeten tot slot uit minimaal 2000 en maximaal 2500 woorden bestaan.

Bekijk hier het interview met Jean-Paul.

Lees hier alles over de Dupin Award.

=========================================================================

Mini-expo ‘Edgar Allan Poe in de Lage Landen’

Bijzondere uitgaves van de Maastrichtse Poe-verzamelaar Jean-Paul Colin

De Amerikaanse schrijver, poëet, essayist, recensent en redacteur Edgar Allan Poe (1809-1849) is een van de hoogst aangeschreven en meest gelezen auteurs ter wereld. Hoewel hij zich toelegde op alle genres staat hij nog het bekendst om zijn nogal macabere, spookachtige verhalen met de dood als terugkerend thema.
Gelukkig is hij ook in de Lage Landen niet onopgemerkt gebleven. Een aanzienlijk aantal van onze auteurs, uitgevers en kunstenaars hebben zich door hem laten inspireren. Zo bestaan er onder andere de nodige vertalingen van Poe’s verhalen en gedichten, soms aangevuld met bijpassende illustraties, variërend van moderne pentekeningen tot klassieke houtgravures. Ze werden gemaakt door gevestigde namen als Jeanne Bieruma Oosting, Albert Hahn jr., Dick van Luijn, Luc. De Jaegher en Fred Ingram. Verder zijn er in de afgelopen decennia de nodige bibliofiele uitgaves en miniatuurboekjes verschenen. Telkens zeer fraai vormgegeven en in een beperkte oplage gedrukt. Van dit alles tref je de meest relevante stukken aan in deze mini-expo.

Er zijn ook een paar in Londen gedrukte boeken tentoongesteld. Dit alles om je als bezoeker een nog beter beeld te geven van de wondermooie, vroeg-20e-eeuwse illustraties die zijn geïnspireerd op Poe-verhalen en -gedichten. De prenten van kunstenaars als Edmund Dulac en Harry Clarke zijn onovertrefbaar en voegen een extra dimensie toe aan het werk van Poe.

Datum: 2 mei t/m 9 juli 2023
Locatie: Centre Céramique (binnenvitrine in de hal)
Adres: Avenue Céramique 50, Maastricht

=========================================================================

Vanaf heden verkrijgbaar: ‘Poe in de polder’

Het heeft even op zich laten wachten maar eindelijk is het er dan toch … een nieuw verhaal van Jean-Paul Colin. Het is gedoopt onder de naam ‘Penseelstreken für Elise’ en is net als een interview met Jean-Paul te vinden in de zo-even uitgegeven verhalenbundel ‘Poe in de polder’ (EdgeZero Publicaties).

 

24 auteurs hebben hun medewerking hieraan verleend, onder wie twee Amerikanen en een Zweed. Zoals de titel van deze mooi vormgegeven paperback al enigszins doet vermoeden is elk verhaal en gedicht geschreven in de traditie van Edgar Allan Poe. ‘Poe in de polder’ is het derde deel in de polder-reeks. Eerder verschenen ‘Lovecraft in de polder’ en ‘Eindtijden in de polder’.

‘Penseelstreken für Elise’ voert ons mee naar de eerste helft van de 19e eeuw in het fictieve plaatsje Bernesk, direct gelegen aan de Hollandse kustlijn. De ik-verteller van het verhaal woont er met zijn vrouw en doodzieke dochter Elise in een bovenkruier. Op een stormachtige nacht is het wel heel slecht gesteld met Elise en lijkt haar einde nabij. De verteller haast zich naar een bekwaam portretschilder die even verderop woont. De opdracht die hij meekrijgt: Elise moet zo snel mogelijk in kleur worden gevangen.

Meteen na het verhaal volgt een interview met Jean-Paul. Hierin gaat hij bijvoorbeeld in op de vraag in hoeverre Poe’s werk hem heeft geïnspireerd bij het schrijven, welke Poe-verhalen en -gedichten tot zijn favorieten behoren, en welk Magnum Opus we nog van hem kunnen verwachten.

Lees hier meer over Jean-Pauls verhaal Penseelstreken für Elise

=========================================================================

‘1926 – De verdwijning van Agatha Christie’ bij NPO Radio 1

Corona is de grote plaag van 2020, maar alles heeft ook zijn pluspuntjes. Door het tijdelijk schrappen van alle sportevenementen besloot nieuws- en sportzender NPO Radio 1 zijn programma aan te passen.

Elke dag werden in J.G.L.W. twee bijzondere gebeurtenissen besproken uit een bepaald jaar. Op 8 juli jl. was het de beurt aan 1926. Goed nieuws want de keuze viel op de elf dagen durende verdwijning van Agatha Christie. Peter Ronner, co-auteur van de verhalenbundel ‘1926 – De verdwijning van Agatha Christie’ waarvan Jean-Paul Colin de initiator is, mocht aanschuiven. In het programma vertelt hij vol overgave over de grote verdienste van Christie voor het detectivegenre, hoe haar verdwijning tot stand kwam, en geeft hij zijn eigen visie op het hele gebeuren. Het boek ‘1926 – De verdwijning van Agatha Christie’ mag dan wel niet meer verkrijgbaar zijn, de media weten het in elk geval nog goed te vinden en – minstens zo belangrijk – waarderen.

Lees en beluister er hier alles over.

=========================================================================

Nieuwe ontdekkingen Jean-Paul Colin in Schotland!

Edgar Allan Poe stierf 170 jaar geleden, maar lang niet alles over hem is al ontdekt. Om deze reden heeft Jean-Paul zich de afgelopen tijd verdiept in de periode (1815-1820) dat Edgar Allan Poe als jonge knul met zijn surrogaatouders in Groot-Brittannië verbleef.

Schotland had hierbij zijn extra aandacht, waar een eenvoudige verklaring voor is. Poe’s surrogaatvader John Allan werd er te Irvine geboren. Bovendien waren Poe’s eigen voorouders Iers en zouden ze hun sporen ook in Schotland nalaten. Jean-Paul focuste zich vooral op de vier zussen van John Allan, of zeg maar gerust stieftantes van Edgar Allan Poe. Er is maar weinig bekend over wanneer ze geboren werden, stierven en begraven werden. Op Mary Allan na is van geen enkele andere zus de laatste rustplaats bekend. Jean-Paul zag hier een grote uitdaging in. Hij bestudeerde ruim een halfjaar lang oude Schotse kerkdocumenten en krantenartikelen, en reisde kortgeleden naar Schotland. Over wat hij zoal op het spoor is gekomen, loopt momenteel de serie ‘Edgar Allan Poe’s traces in Scotland’, te volgen op YouTube-kanaal ‘Edgar Allan Poe.nl’. Wil je telkens op de hoogte worden gesteld van een nieuwe video in deze reeks? Ga naar YouTube, word Edgar Allan Poe.nl-abonnee, en krijg een bericht zodra een nieuwe video is geüpload.

Update: eind november heeft ook Irvine Times aandacht besteed aan het onderwerp. Het is zowel hier (online) te lezen als onderstaand (papieren uitgave).

Inzoomen: ctrl+

=========================================================================

Rotterdam, claim je stukje maan!

Rotterdam is het mekka van beeldende kunst in de openbare ruimte. Alles wat van betekenis is geweest voor de Maasstad is er met een beeld geëerd. Correctie: vrijwel alles. Nog altijd is er een onverklaarbaar gat dat schreeuwt om te worden gevuld. Rotterdam heeft recht op een stukje maan.

In juni 1835 publiceert het Amerikaanse maandblad Southern Literary Messenger de novelle Hans Phaall – A Tale* van de 26-jarige schrijver en dichter Edgar Allan Poe. Hoofdpersonage in dit vroeg satirische, als hoax bedoelde sciencefictionverhaal is de Rotterdammer Hans Pfaal, een reparateur van blaasbalgen. Hij leidt een armoedig bestaan en is zijn schuldeisers helemaal zat. Om voorgoed aan ze te ontkomen, bedenkt hij iets ongeëvenaards: per luchtballon vluchten naar de maan. Voor vertrek vermoordt hij heel sluw zijn drie meest opdringerige schuldeisers. Ondanks de nodige ontberingen bereikt hij na negentien dagen de maan, waar hem een menigte van afzichtelijke dwergen opwacht. Vijf jaar later verzoekt hij een van hen met een met oude kranten opgetuigde ‘ballon’ naar de aarde ter reizen. Deze krijgt een brief mee waarin Pfaal verslag doet van zijn eigen maanreis en spijt betuigt voor de moord op de schuldeisers. Hij belooft hierin ook vele interessante details over de maan en zijn bewoners te onthullen, mits hij terug mag keren naar de aarde. Eenmaal op het grote plein voor de Beurs van Rotterdam aangekomen, werpt de boodschapper de brief naar burgemeester Superbus Von Underduk die, na enig overleg met zijn collega, gratie wil verlenen. Te laat. Uit schrik voor de woest uitziende Rotterdammers is het maanmannetje al huiswaarts gevlucht.

EdgarAllanPoe.nl en webmaster Jean-Paul Colin zijn van mening dat Hans Pfaal het eerste sf-verhaal ooit is.

Eerlijk is eerlijk: er zal altijd discussie blijven bestaan over wat het eerste sciencefictionverhaal was. Gevierd schrijver in dit genre Brian W. Aldiss hield het op Frankenstein van Mary Shelley, omdat zij als eerste voor een verhaallijn koos die niet op magie maar wetenschap stoelt. Toch voldoet dit tijdloze monsterverhaal hooguit deels aan de sf-criteria en is Poe’s Hans Pfaal de eerstvolgende en mogelijk enige die aanspraak mag maken op de titel. Over wat het eerste maanreisverhaal is, bestaat niet minder discussie. Strepen we de sprookjesachtige of bovennatuurlijke maanreisschetsen in verhalen als De waarachtige Historiën (Lucianus van Samosata), Somnium(Johannes Kepler) en Avonturen van de Baron Van Münchhausen (Rudolf Erich Raspe) door, dan is Hans Pfaal ontegenzeggelijk het eerste wetenschappelijk onderbouwde maanreisverhaal. Reken het Poe vooral niet aan dat hij hierbij de nodige steken liet vallen: 1835 is geen 2019. Feit is dat het zaadje van een van de allereerste sciencefiction- en maanreisverhalen in ons eigen Rotterdam is ontkiemd. Het is ook Poe’s enige verhaal dat zich in Nederland afspeelt. Precies, de eer die de Maasstad te beurt is gevallen is niet gering.

Waarom dan toch ontbreekt er nog altijd één heel relevant kunstwerk in Rotterdam? Wij pleiten voor een kunstwerk dat een ode is aan het eerst sf-verhaal ooit, met nota bene een rasechte Rotterdammer als hoofdpersonage. Dit kunstwerk zou gebroederlijk kunnen staan naast de in 2002 onthulde obelisk ‘Ode aan Marten Toonder’ van het kunstenaarskwartet de Artoonisten. Al is enige afstand tussen kunstwerken wel zo gepast. Het hoort historisch gezien thuis op het plein zoals dit in vroegere tijden voor de Beurs lag, op Blaak, aan de voorzijde van de Willem de Kooning Academie. Maar de mogelijkheden zijn legio.

EdgarAllanPoe.nl doet hierbij een oproep aan de gemeente Rotterdam. Neem het stukje maan waar jullie recht op hebben. Breng het verhaal Hans Pfaal tot leven op de plek waar het in 1835 allemaal begon. Word zo de eerste in heel Nederland die een deel van het erfgoed van Edgar Allan Poe blijvend exposeert!

=========================================================================

Jean-Paul Colin ontdekt graf Rev. John Bransby!

Geweldig nieuws: Jean-Paul heeft augustus 2018 het graf van Rev. John Bransby ontdekt! Het lag al meer dan anderhalve eeuw onopgemerkt op Hardwick Road Cemetery in King’s Lynn, Norfolk, wat tamelijk verwonderlijk is want het grafschrift heeft de tand des tijd uitstekend doorstaan.

Eerwaarde Bransby was het schoolhoofd van The Manor House School te Stoke Newington, Londen. Een van zijn leerlingen was niemand minder dan Edgar Allan Poe, die in 1817 op deze school werd ingeschreven en in 1820 terugkeerde naar zijn geboorteland Amerika. Bransby zou zich Poe altijd blijven herinneren als een intelligente maar ook koppige en verwende jongen. Poe zelf schilderde Bransby af als een oude, norse man, wat we duidelijk terugzien in ‘William Wilson’, waarin Bransby een van de personages is. Poe schreef dit semi-autobiografische ‘dubbelganger’-verhaal pas in 1839, zo’n twintig jaar nadat hij de school als 11-jarige jongen had verlaten. Bransby, neef van de hooggewaardeerde chirurg en anatoom Sir Astley Paston Cooper, verliet Stoke Newington in 1825 omdat hij een functie had aanvaard als schoolhoofd van de Grammar School te King’s Lynn, Norfolk. In 1850 ging hij met pensioen en nog eens zeven jaar later liet hij het leven. Hij overleed op 5 maart 1857 en werd begraven op Hardwick Road Cemetery. Zijn vrouw volgde hem niet veel later en overleed op 11 december 1858. Ze werd bijgezet in het graf van haar man.

Of en in welke mate het graf daarna door familie werd onderhouden valt niet meer na te gaan. Het lijkt er in ieder geval sterk op dat het in de loop der tijd in de vergetelheid is geraakt. De medewerkers van Hardwick Road bleken niet bekend met de historie van het graf. Bransby kwam weliswaar in hun analen voor maar zijn band met Poe stond nergens gedocumenteerd. Het graf was dan ook niet opgenomen in hun rondleiding.

Jean-Paul is een bewonderaar van Poe, in wiens geest hij voortdurend kruipt tijdens het schrijven van gothic horror. Januari 2017 richtte hij de website EdgarAllanPoe.nl op. Aan de basis van deze website staat zijn enorme Poe-collectie, een gigantische verzameling aan Nederlandse en Vlaamse Poe-uitgaven op divers gebied. De ontdekking van Bransby’s graf is van groot belang voor Poe-historici en verdient zonder meer voortzetting.

Klik hier voor het filmpje op YouTube.

=========================================================================

Edgar Allan Poe site: nog één week!

Het is stil geweest op schrijfvlak. Heel stil. Maar ook heel verklaarbaar. Al enige tijd verdiept Jean-Paul zich volledig in het leven van zijn favoriete auteur Edgar Allan Poe.

Zijn doel: achterhalen in hoeverre het werk van deze in 1849 overleden Amerikaanse auteur van verhalen, gedichten en essays is doorgedrongen tot het Nederlandse taalgebied. Welke vertalingen en bewerkingen van Poe’s werk zijn er zoal? Wanneer zijn deze verschenen? In welke vorm?

Na meerdere jaren research is het moment bijna daar dat het resultaat wordt gepresenteerd. Vanaf donderdag 19 januari – Poe’s geboortedatum – kan iedereen de website www.EdgarAllanPoe.nl bezoeken. Waan je in de wereld van Poe, lees de opmerkelijke feiten over wat hij heeft meegemaakt, bekijk de locaties die met zijn leven zijn verbonden en kom alles te weten over wat Nederland en Vlaanderen van hem hebben gepubliceerd.

Geen zorgen trouwens. Jean-Paul is nooit voornemens geweest zijn schrijversambities aan de wilgen te hangen. Met eapoe.nl laat hij nog eens extra doorschemeren in welk genre hij zich verder zal specialiseren. 😉

=========================================================================

Nieuw verhaal in dierenbundel

Op 4 oktober wordt de dierenbundel Meliefje, Meliefje, wat wil je nog meer gepresenteerd, met daarin ook Nimmermeer van Jean-Paul. De bundel bevat 30 stukjes over dieren door auteurs en columnisten onder wie bekende namen als Kees van Kooten, Mensje van Keulen en Martin Gaus. De opbrengst is geheel voor dierenopvang Stichting Melief.

Initiatiefnemers zijn Roos Boum en Sylvia De Witt, in samenwerking met uitgeverij LetterRijn. Begin 2014 had Sylvia de Witt een brainwave; samen een verhalenbundel samenstellen voor een goed dierendoel. In een razend tempo ontwikkelde ze met Roos Boum plannen. Welk dierendoel bijvoorbeeld? Ze wilden een kleinschalig dierendoel. De keuze viel op stichting Melief. Ze vonden uitgeverij LetterRijn bereid om geheel belangeloos mee te werken. Daarna volgde de zoektocht naar auteurs die in hun werk vaak schrijven over dieren. Ze benaderden een kleine 50 auteurs voor een gratis bijdrage, waarvan er meer dan de helft gelijk razendenthousiast was! Uiteindelijk meldden zich spontaan nog drie auteurs, wat het totaal op bijna 30 auteurs bracht.

Voor meer informatie zie de speciaal voor deze bundel opgerichte Facebookpagina.

Waar Nimmermeer over gaat blijft nog even geheim. Wel alvast een paar hints: Edgar Allan Poe, 30 januari 1847, Poe Cottage, Virginia, ‘De raaf’, ‘De zwarte kat’ en ‘De moorden in de rue Morgue’. Dit alles met elkaar vermengd heeft een beestachtig resultaat opgeleverd dat bovendien deels waargebeurd is.

=========================================================================

‘Een smeekbede om rigor mortis’ nu ook als e-verhaal

Uitgeverij Parelz is gestart met het beschikbaar maken van haar korte verhalencollectie als e-verhalen. ‘Een smeekbede om rigor mortis’ is eveneens vanaf nu verkrijgbaar als e-verhaal.

De e-verhalen van uitgeverij Parelz zullen verkrijgbaar zijn bij alle boekhandels die zijn aangesloten bij het CB, alsook de iBookstore, Kobo en NOOK en in België bij Standaard Boekhandel. Alle verhalen zijn in ePub-formaat. Dit betekent dat de vormgeving zich aanpast aan het apparaat waarop het verhaal gelezen wordt. De verhalen zijn ook te leen via Yindo.

E-verhaal downloaden? Klik dan hier.

=========================================================================

Geslaagde dag voor 1926-auteurs!

De vier auteurs van 1926 kunnen tevreden terugblikken op hun ‘dagje Zoetermeer’. Dat de bijna veertig jaar geleden overleden Agatha Christie niet aan populariteit heeft ingeboet, blijkt uit de vele bezoekers die de stand van uitgeverij Parelz bezochten. De nodige gesigneerde 1926’s gingen over de toonbank.

Uitgeefster Carien Touwen had zich de nodige moeite getroost haar stand in te richten. Met op elk uiteinde een portret van Christie en een reeks oudere uitgaven van haar werk werden bezoekers goed in de sfeer gebracht. Azra Magazine en een onlangs verschenen verhalenbundel van de Vlaamse bestsellerauteur Guido Eekhaut completeerden het geheel.

Het was voor het eerst dat de vier auteurs, Johan van de Velde, Peter Ronner, Carien touwen en Jean-Paul Colin, elkaar ontmoetten. Op de uitstekende samenwerking, die heeft geleid tot uitgave van 1926, kon alsnog worden getoost.

Voor een sfeerimpressie van de Crimezone Thrillermarkt en de Crimezone Awards klik hier voor het filmpje op YouTube.

=========================================================================

Signeersessie in Zoetermeer

Zaterdag 26 oktober gaat in Zoetermeer de vijfde editie van het Nederlands Thrillerfestival van start. Op zondag 27 oktober, 14.00 uur, zullen Jean-Paul en zijn drie collega-auteurs Johan van de Velde, Carien Touwen en Peter Ronner ‘1926’ signeren. Dit vindt plaats in de stand van uitgeverij Parelz op de Crimezone Thrillermarkt in het Stadstheater.

Jean-paul, sitebeheerder van Crimezone.nl, zal bovendien geregeld te vinden zijn in de stand van Crimezone Magazine. Zowel de stand van uitgeverij Parelz als die van Crimezone Magazine zijn gelegen bij de hoofdingang van het Stadstheater. De Thrillermarkt is gratis toegankelijk.

Voor meer informatie: http://nederlandsthrillerfestival.nl

=========================================================================

Dagblad De Limburger interviewt Jean-Paul

Aan aandacht voor 1926 – De verdwijning van Agatha Christie geen gebrek. Wat wel nog ontbrak was interesse van de media uit Jean-Pauls eigen provincie Limburg. Daar is met een artikel in Dagblad De Limburger alsnog verandering in gekomen.

Journalist Jeroen Geerts legde hem vragen voor over de mysterieuze, elf dagen durende verdwijning van Agatha Christie. Wil je weten of Jean-Paul zich kan vinden in de theorie dat amnesie Agatha parten speelde en hoe het idee voor een verhalenbundel over dit onderwerp zijn oorsprong had? Lees dan het artikel.

=========================================================================

1926 in Brussel Deze Week

Nu in de weekkrant Brussel Deze Week: een interview met Carien Touwen. Carien runt samen met zakenpartner LeoArie Elsenaar uitgeverij Parelz en is hoofdredacteur van Azra Magazine.

Brussel Deze Week vroeg haar naar de werkwijze van uitgeverij Parelz en peilde haar mening over het korte verhaal. Ook is er aandacht voor 1926 – De verdwijning van Agatha Christie, het boek waar zowel Carien als Jean-Paul aan hebben meegeschreven en dat door uitgeverij Parelz werd uitgegeven.

Lees hier het interview.

=========================================================================

Veel lofzang voor 1926

Het boek 1926 – De verdwijning van Agatha Christie heeft nog maar net het eerste levenslicht gezien of de eerste pluimpjes stromen binnen.

Op Crimezone.nl was al een artikel aan het boek gewijd. Op ‘s lands bekendste thrillersite is nu ook een recensie gepubliceerd. Recensente Anneke Gieling steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken: “De bundel 1926, met een fraaie in stijl gevisualiseerde omslag, bevat vier verhalen die stuk voor stuk prachtige hommages aan de Koningin van de Misdaad zijn. Liefde, waardering en ontzag voor La Christie en haar whodunits spetteren van de pagina’s af. Vier ambassadeurs, vier partners in crime en vier persoonlijke interpretaties met een verrukkelijke uitstraling maken dit 164 pagina’s tellende boekje tot een ‘musthave’ voor Christie-fans.”

Niet alleen Crimezone.nl maar ook Vrouwenthrillers.nl heeft 4 sterren toegekend aan het boek. “De verdwijningsfeiten gecombineerd met vier sterk geschreven stukjes fictie zijn spannend en gaan geen moment vervelen. Aangenaam verrast en ontzettend enthousiast over 1926 – De verdwijning van Agatha Christie,” aldus de recensente. Over Demasqué schrijft ze onder meer: “Een spannend kort verhaal in de stijl van Agatha Christie geschreven. Knap hoe Jean-Paul Colin in 39 pagina’s de spanning in het verhaal kan opbouwen, vier moorden kan beschrijven en de details van de daadwerkelijke verdwijning kan verwerken. De brief aan het einde van het verhaal rondt het mysterie af.”

Ook André Oyen, hoofdredacteur van de Vlaamse film- en boekensite Ansiel Cinebelblogs, heeft de loftrompet gestoken over het boek. “Het geheel is verbluffend knap en levert vier verhalen op om U tegen te zeggen en die zo uit het brein van dame Christie zouden kunnen ontsproten zijn,” stelt hij, om te besluiten met: “Hoewel de vier auteurs totaal verschillende invalshoeken gekozen hebben zijn ze kwalitatief even hoogstaand en bieden ze de lezer momenten van ultiem leesgenot.”

Natascha van der Stelt van blogspot Natascha leest door… is eenzelfde mening toebedeeld. “De vier verhalen zijn allen amusant, kwalitatief goed, en leuk om te lezen. De theorieën zijn goed bedacht, en, nog belangrijker, tot op zekere hoogte geloofwaardig. De verhalenbundel is een goed initatief van Jean Paul Colin en Uitgeverij Parelz, die het verdient om voortgezet te worden. Er zijn vast wel meer raadsels te vinden in de (misdaad)literatuur die op deze manier kunnen worden opgelost.”

Op TheSword.nl is niet minder enthousiast gereageerd. “Ik heb genoten en gepuzzeld met deze verhalen, zou de ware ertussen zitten? Agatha Christie komt in die heerlijke oude films en boeken en beetje mysterieus over en dat gevoel is nu alleen maar verstrekt,” meent recensente Diane Kooistra.

De Spanningsblog, weblog voor het spannende boek, heeft eveneens volop aandacht geschonken aan het boek. Hoofdredacteur Peter Kuijt is net als zijn collega’s dieper in de materie gedoken en haalt nog wat interessante feiten aan, onder meer over biograaf Andrew Norman, die een geheel eigen verklaring heeft voor Christies verdwijning.

Nu ook recensies/artikelen op:
Leestafel
Ezzulia
Brusselnieuws.be

1926 – De verdwijning van Agatha Christie verscheen december 2012 bij uitgeverij Parelz.
€ 8,95 (Bol.com: € 10,90 incl. verzendk.) | 165 pagina’s | ISBN: 9789491074219

=========================================================================

‘Schrikkelbruid en andere verhalen’

De maand december kan niet op. Isabella’s nachtelijke toccata’s, het verhaal waarmee Jean-Paul in 2008 de Unleash Award won, is nu eveneens verkrijgbaar in een verhalenbundel.

Hoewel de verhalenbundel minder populariteit geniet dan de roman, is hij bij uitstek geschikt voor wie minder vaak en/of minder lang leest. Hoe prettig kan het zijn om een bundel op het nachtkastje te hebben liggen en nog even voor het slapengaan een kort verhaal te lezen. Of tijdens de lunchpauze van een drukke baan even de afzondering te zoeken en onder het genot van een rijk belegde sandwich tevens te genieten van een kort verhaal.

Schrikkelbruid is een verhalenbundel die zich hier uitstekend voor leent. Een bundel met negentien geselecteerde verhalen van Nederlands en Vlaams schrijftalent. Verrassende verhalen in de genres mysterie, thriller, reizen en literaire fictie.

Lees hier meer over Jean-Pauls verhaal Isabella’s nachtelijke toccata’s

=========================================================================

‘1926 – De verdwijning van Agatha Christie’ verschenen

De Parelz piccolobundel 1926 – De verdwijning van Agatha Christie is vanaf nu verkrijgbaar. Jean-Paul is initiator van de bundel en heeft behalve het verhaal Demasqué ook het voorwoord geschreven.

Agatha Christie (1890-1976) is een van de meest succesvolle misdaadauteurs aller tijden. Wat lang niet iedereen weet is dat deze Engelse schrijfster in december 1926 voor elf dagen van de aardbodem verdween. Haar auto en bontjas werden teruggevonden aan de rand van een weg vlakbij een meer. Een grote zoekactie werd opgezet door publiek en politie. Pas elf dagen later werd de schrijfster teruggevonden in een luxe hotel in Harrogate. Ze claimde te lijden aan geheugenverlies. Het is nooit bekend geworden hoe en waar de ‘koningin van de misdaadverhalen’ deze elf dagen door heeft gebracht: een onderwerp dat tot de verbeelding van documentairemakers, filmmakers en schrijvers blijft spreken omdat er veel aanknopingspunten waren die leken op elementen uit Christies eigen verhalen.

In 1926 – De verdwijning van Agatha Christie staan vier verhalen over de verdwijning van Agatha Christie. Jean-Paul Colin, Peter Ronner, Carien Touwen en Johan van de Velde zijn ieder diep in deze verdachte geschiedenis gedoken en hebben de beschikbare feiten als uitgangspunt genomen. Het heeft geleid tot vier prachtige, totaal verschillende verklaringen voor deze elf dagen uit het leven van de beroemde Engelse schrijfster.

Lees hier meer over Jean-Pauls verhaal Demasqué.

=========================================================================

Interview in Azra Magazine

Nummer 5 van Azra Magazine is van de pers gerold. In dit nummer onder andere een interview met Jean-Paul over de verhalenbundel 21 december 2012 – Het aftellen is begonnen.

Hoofdredacteur Carien Touwen stelde hem niet alleen vragen over de bundel, maar ook over zijn kijk op ‘doemsdag’. Hoe is zijn idee voor de bundel ontstaan? Hoe heeft hij samen met elf collega-auteurs deze bundel gerealiseerd? En wat gaat hij doen op 21 december?

Bestel Azra Magazine, jaargang 1, nummer 5 hier en lees het hele interview.

=========================================================================

‘21 december 2012 – Het aftellen is begonnen’ nu verkrijgbaar

Vulkaanuitbarstingen, tsunami’s, een nucleaire ramp, of misschien wel het einde der tijden… Wat staat onze aarde te wachten op 21 december 2012?

In 21 december 2012 – Het aftellen is begonnen  voorspellen twaalf auteurs op geheel eigen wijze wat deze dag ons gaat brengen. Hun boodschap ligt verscholen in een zinderend, beangstigend of aangrijpend verhaal. Aan elk verhaal liggen wetenschappelijke feiten of spirituele inzichten ten grondslag.

Wie van de auteurs heeft het bij het rechte eind met betrekking tot de (apocalyptische) gebeurtenissen op 21 december?

Met bijdragen van: Roos Boum, Désirée Wassenaar, Carien Touwen, Marjan Brouwers, Christine Linneweever, Jean-Paul Colin, Marjet Maks, Henry de Hoon, Wendy Ebus, Suzanne Peters, Samantha Kraak en John Brosens.  Allen geven zij een korte toelichting op hun verhaal.

Lees hier meer over Jean-Pauls verhaal ‘Danspasjes op eenzame hoogte’.

=========================================================================

Column op Schrijf Mee

Het behoeft eigenlijk geen aankondiging meer maar 21 december 2012 stevent op ons af. Jean-Paul schreef speciaal voor Schrijf Mee een column over dit onderwerp.

Schrijf Mee publiceert artikelen met tips over het schrijven van verhalen en creatief schrijven. Beheerder van deze website, Suzanne Peters, heeft zelf ook een verhaal bijgedragen aan de verhalenbundel 21 december 2012 – Het aftellen is begonnen.

Lees hier de column.