Q&A

21 december 2012 – Het aftellen is begonnen
Interview met Jean-Paul Colin
Door Carien Touwen (Azra Magazine)

Jean-Paul Colin (1976) is sinds 2006 actief in de wereld van het boek. Hij is auteur van whodunits en van korte verhalen met een macaber vroegnegentiende-eeuws decor. Zijn verhalen zijn zowel in verhalenbundels als in magazines gepubliceerd. In 2008 won hij de Unleash Award in de categorie horror/suspense met zijn verhaal Isabella’s nachtelijke toccata’s. Hij werkt momenteel als recensent, redacteur, lector en proeflezer voor andere auteurs en is sitebeheerder voor crimezone.nl. Daarnaast is hij de samensteller van de verhalenbundel 21 december 2012- het aftellen is begonnen die in oktober verschenen is. In deze bundel voorspellen twaalf auteurs op geheel eigen wijze wat deze dag ons gaat brengen. Hun boodschap ligt verscholen in een zinderend, beangstigend of aangrijpend verhaal en de grote vraag is natuurlijk: wie van hen heeft het bij het rechte eind en heeft de gebeurtenissen van 21 december 2012 al opgeschreven voor ze gebeurd zijn?

Azra Magazine ging stevig in gesprek met Jean-Paul Colin over deze verhalenbundel en over zijn verwachtingen voor deze dag waarover zo veel verhalen de ronde doen.

Hoe ben je op het idee gekomen om een verhalenbundel rondom 21 december 2012 te gaan maken?

Het onderwerp fascineert mij al zeker vijf jaar en ik kan er niet genoeg over lezen. Daarnaast heb ik regelmatig contact met een groepje bevriende schrijvers en hadden we in dat groepje het idee opgevat om eens samen een bundel te maken. De onderwerpen die hiervoor in eerste instantie werden genoemd vond ik allemaal niet commercieel interessant, ik was bang dat het grote publiek daar niets mee zou hebben. Toen ik 21 december 2012 als mogelijk onderwerp opperde was iedereen meteen enthousiast; het is niet alleen interessant maar ook actueel en daarom zal het hopelijk ook goed aanslaan bij het grote publiek. Toen ik zag dat er zo veel enthousiasme was bij de andere auteurs, ben ik aan de slag gegaan om het boek daadwerkelijk van de grond te krijgen.

Hoe ben je te werk gegaan toen je eenmaal dit idee had?

Ik ben begonnen met auteurs te benaderen want zonder schrijvers natuurlijk geen boek. Natuurlijk vroeg ik er nog meer auteurs bij en vielen er ook weer auteurs af die wel wilden, maar geen tijd of inspiratie hadden. Uiteindelijk hield ik twaalf auteurs over en dat is precies het aantal waar ik op hoopte. Dat past ook mooi bij de uiteindelijke titel. Gelijktijdig lag mijn focus op het vinden van een uitgever, ik wilde per se een reguliere uitgever vinden en niet aan de slag met eigen beheer of printon-demand. Omdat ik lector ben bij uitgeverij PMA, ben ik als eerste naar hen gestapt en zij gingen vrijwel meteen akkoord met mijn idee. Hierdoor heb ik niet lang hoeven zoeken naar een uitgever, maar werd het al vrij snel duidelijk dat deze verhalenbundel er komen ging.

Hoe heb je de auteurs aan het werk gezet?

We weten allemaal hoe de markt voor verhalenbundels ervoor staat, die is gewoon bar en bar slecht. Romans verkopen nu eenmaal beter. Ik heb de auteurs allemaal duidelijk gemaakt hoe actueel deze datum is en hoeveel er in de media over geschreven wordt. Mijn belangrijkste argument om auteurs te laten deelnemen aan dit boek was dus dat dit onderwerp iedereen zal aanspreken en dat de bundel dus behoorlijk populair zou kunnen worden. Ik wilde dat ze allemaal een verhaal zouden schrijven waarvan ze zelf dachten dat het echt kan gaan gebeuren op 21 december 2012.

Hoe heb je de kwaliteit van de verhalen bewaakt?

De meeste auteurs wilden in eerste instantie een spannend verhaal schrijven vol mysterie en gevaar. Hierin heb ik ze teruggefloten: er zijn al zo veel spannende verhalenbundels en ik wilde echt iets anders neerzetten. Ik heb benadrukt dat het waarheidsgehalte heel hoog moest zijn, dat de lezer meteen inziet dat de auteur meent wat hij schrijft en dat het echt zou kunnen gebeuren. Hierin mochten wat mij betreft best wat wetenschappelijke feiten voorkomen ter onderbouwing. Mijn eerste meetpunt voor kwaliteit was dus het waarheidsgehalte en niet de schrijfstijl. Ik heb een aantal verhalen moeten afwijzen omdat auteurs te veel hun eigen gang gegaan waren en het verhaal te onwaarschijnlijk was. Ook is er behoorlijk geschaafd aan een aantal van de verhalen omdat ze nog niet voldeden aan die belangrijke voorwaarde. Daarnaast heb ik alle auteurs gevraagd om een persoonlijke noot aan hun verhaal toe te voegen, een korte tekst waarin ze uitleggen waar ze hun verhaal op hebben gebaseerd en waarom. Hiermee kan de lezer dus direct na het lezen van ieder verhaal zien wat het waarheidsgehalte is van wat hij zojuist gelezen heeft, zelfs als het hem onwaarschijnlijk in de oren klinkt. Daarnaast was de kwaliteit wat mij betreft vooraf al een gegeven omdat ik alleen maar ervaren auteurs heb benaderd die al vaker gepubliceerd hebben. Alle verhalen zijn ook door een gedegen redactieproces gegaan. Ze zijn door een aantal redacteuren, die ik zelf heb ingeschakeld, vooraf gelezen en in sommige gevallen herschreven. Veel auteurs hebben in dit stadium zelf ook proeflezers ingeschakeld. Pas daarna zijn de verhalen naar de uitgever gegaan, die er uiteraard ook nog een redactieslag overheen heeft gemaakt.

Hoe voelt het nu de bundel eindelijk in de winkels ligt?

Heerlijk! Ik heb er zo ontzettend veel tijd in gestoken en veel tegenslagen en onzekerheden moeten verwerken, dus het is fijn dat het boek er nu echt is. Je doet het natuurlijk niet alleen, je bent afhankelijk van elf andere auteurs en er kan natuurlijk altijd iemand afvallen, maar iedereen is trouw gebleven en ik ben trots op het resultaat.

Hoe ga je deze verhalenbundel onder de aandacht brengen?

Tot mijn grote vreugde staat de bundel op alle grote boekenwebsites. Ik probeer zelf zo veel mogelijk dagbladen en andere media te benaderen. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat de andere auteurs ook flink wat aandacht zullen genereren en loopt er een prijsvraag via de website van de uitgever. Ik zal me concentreren op mijn eigen provincie en ik hoop dat alle auteurs voor hun regio hetzelfde doen. Verder is het de bedoeling dat er nog een boekpresentatie komt. Het zou leuk zijn om alle twaalf auteurs samen te krijgen en op ons mooie resultaat te proosten.

Wat hoop je dat deze bundel gaat doen met de lezers?

Ik hoop voornamelijk dat alle lezers inzien dat iedere auteur meent wat hij of zij geschreven heeft. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat de verhalen zelf in de smaak vallen evenals de persoonlijke noten. Maar voor mij is de geloofwaardigheid het belangrijkste. Daarnaast denk ik ook dat mensen allemaal hun eigen vermoedens hebben van wat er op die dag gebeuren gaat en dat ze het boek willen lezen om te kijken of hun vermoedens wellicht voorkomen in deze verhalen.

Stel er gebeurt helemaal niets op 21 december: waarom zou iemand daarna deze verhalenbundel dan nog kopen?

Ik geloof niet dat er ook maar iemand op deze aardbol rondloopt die er honderd procent van overtuigd is dat er niets gaat gebeuren op deze dag. Misschien wel voor 99 procent, maar er is altijd een beetje twijfel en die twijfel wil ik ‘uitbuiten’. Er gebeurt iedere dag wel iets, dus het zou raar zijn om te denken dat er juist op die dag niets gebeurt. Ik denk dat het grootste deel van de mensen zich op 21 december aanstaande zal realiseren welke dag het is. Ze zullen dus meer oplettend zijn en hiermee afwijkend gedrag vertonen. Daarnaast zullen er ook mensen zijn die juist op deze dag gekke toeren gaan uithalen. Maar stel er gebeurt niets: dan is het natuurlijk interessant om de bundel te lezen om te kijken wie er gelijk had. Je mag ervan uitgaan dat er zeker een paar van deze auteurs heel dicht in de buurt zitten van wat er op die dag gebeuren gaat, dus alleen daarom al blijft de bundel ook na 21 december aantrekkelijk. Daarnaast is er een prijsvraag rondom de bundel die ook in januari volgend jaar nog doorloopt.

Wat heb jij met die datum? Wat geloof je zelf dat er gebeurt?

Ik verwacht niet dat de natuur zich gaat roeren, maar ik verwacht dat de mens zelf iets gaat doen. Er zijn genoeg mensen die per se willen dat er iets gebeurt en die wens zou goed voortgekomen kunnen zijn uit ontevredenheid over hun eigen leven. Ik denk daarom dat er zeker een aantal van die mensen zal opstaan en iets geks gaat doen, op welke schaal dan ook. Ik weet ook zeker dat die dag minder rustig verloopt dan anders. Hoeveel rustiger, dat is voor mij ook de vraag. Hoe dan ook, het menselijke gedrag zal anders zijn op 21 december 2012. Misschien dat meer mensen vrij gaan nemen, misschien dat meer mensen in een hutje in de bergen of bossen gaan zitten… De media zullen sowieso veel aandacht aan deze datum besteden, wat mensen er ook toe kan doen besluiten om juist iets geks te doen om in de aandacht te komen.

Als samensteller van deze bundel ken je alle twaalf verhalen door en door. Welk van deze verhalen gaat zeker gebeuren naar jouw idee?

Ik heb mijn eigen verhaal geschreven omdat ik het idee heb dat dat echt gaat gebeuren. Dus het zou raar zijn om mijn eigen verhaal niet als eerste te noemen. Maar daarnaast kan ik me goed voorstellen dat jouw verhaal (red: Carien Touwen) of dat van Suzanne Peters gaat plaatsvinden. Ik zei al dat ik niet verwacht dat de natuur zich gaat roeren, dus die verhalen zal ik niet noemen. Er zijn ook een aantal verhalen spiritueel getint, zoals die van Désirée Wassenaar en Wendy Ebus, en deze vind ik ook vrij waarschijnlijk. Meer zelfbewustzijn bijvoorbeeld lijkt me heel goed mogelijk en dat vind je in deze verhalen terug.

Wat vind jij het mooiste verhaal en waarom?

Oei, dat is wel een hele lastige vraag, daar overval je me mee. Ik denk als eerste aan het verhaal van Samantha Kraak. Dat verhaal staat bol van de symboliek en is daarmee heel erg origineel. Ik vind haar verhaal heel erg gewaagd en anders, en dat vind ik er mooi aan, maar of het daarom het beste is dat weet ik niet. Het is een verhaal waarvan ik me ook kan voorstellen dat het niet bij iedereen in de smaak valt, omdat haar schrijfstijl zo anders is. Je moet het gewoon lezen, net als de andere verhalen in de bundel, en zelf je oordeel vormen.

Jij hebt zelf ook een verhaal geschreven voor deze bundel. Waar gaat jouw verhaal over?

Het verhaal begint met een waargebeurd voorval, wat tamelijk confronterend is. Het is erg moeilijk om erover te vertellen zonder te veel te verklappen. Het begint met een puberend meisje uit Rusland dat er heilig van overtuigd is dat er iets gaat gebeuren op 21 december 2012. Zij gaat hierin zo ver dat het desastreuze gevolgen heeft. Het verhaal gaat verder met haar vriendin die geleidelijk aan hetzelfde gaat geloven als het eerste meisje. Het verhaal speelt zich af in de bunkers in de Sierra Nevada. Deze zijn echt gebouwd door de Belg Louis de Cordier, met raad en daad bijgestaan door Patrick Geryl die verwacht dat de aarde op die dag grotendeels verwoest wordt door vloedgolven en ervan overtuigd is dat de Sierra Nevada hoog genoeg is om de mensen die daar schuilen te beschermen.

Wat doe jij op die datum? Ga jij ook in die bunkers in Spanje zitten?

Maastricht ligt ook al wat hoger, dus ik denk dat ik hier wel veilig ben… Maar serieus, ik zal voornamelijk in de buurt van de televisie zitten, ik verwacht dat er iets gebeuren gaat. Ik zou ook wel de deur uit willen gaan, maar waarheen weet ik nog niet. Er zijn mensen die al hotels geboekt hebben op bepaalde plaatsen, maar zo ben ik niet. Ik zal dus wel gewoon thuis in Maastricht zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook de vraag wanneer het precies 21 december is. In Nieuw-Zeeland is het veel eerder zover en in Hawaii zijn ze veel later pas aan de beurt. Dus eigenlijk duurt die dag een stuk langer over de hele wereld gezien en zijn er twee dagen waarop er overal van alles gebeuren kan. We gaan het zien, ik wacht in spanning af!