Mini-expo ‘Edgar Allan Poe in de Lage Landen’

Bijzondere uitgaves van de Maastrichtse Poe-verzamelaar Jean-Paul Colin

De Amerikaanse schrijver, poëet, essayist, recensent en redacteur Edgar Allan Poe (1809-1849) is een van de hoogst aangeschreven en meest gelezen auteurs ter wereld. Hoewel hij zich toelegde op alle genres staat hij nog het bekendst om zijn nogal macabere, spookachtige verhalen met de dood als terugkerend thema.
Gelukkig is hij ook in de Lage Landen niet onopgemerkt gebleven. Een aanzienlijk aantal van onze auteurs, uitgevers en kunstenaars hebben zich door hem laten inspireren. Zo bestaan er onder andere de nodige vertalingen van Poe’s verhalen en gedichten, soms aangevuld met bijpassende illustraties, variërend van moderne pentekeningen tot klassieke houtgravures. Ze werden gemaakt door gevestigde namen als Jeanne Bieruma Oosting, Albert Hahn jr., Dick van Luijn, Luc. De Jaegher en Fred Ingram. Verder zijn er in de afgelopen decennia de nodige bibliofiele uitgaves en miniatuurboekjes verschenen. Telkens zeer fraai vormgegeven en in een beperkte oplage gedrukt. Van dit alles tref je de meest relevante stukken aan in deze mini-expo.

Er zijn ook een paar in Londen gedrukte boeken tentoongesteld. Dit alles om je als bezoeker een nog beter beeld te geven van de wondermooie, vroeg-20e-eeuwse illustraties die zijn geïnspireerd op Poe-verhalen en -gedichten. De prenten van kunstenaars als Edmund Dulac en Harry Clarke zijn onovertrefbaar en voegen een extra dimensie toe aan het werk van Poe.

Datum: 2 mei t/m 9 juli 2023
Locatie: Centre Céramique (binnenvitrine in de hal)
Adres: Avenue Céramique 50, Maastricht